Sivun näyttöjä yhteensä

31 maaliskuuta, 2025

 LIETTUA ja PUOLA 

Suwalki-Gdansk-Suwalki-Vilna

Nämä - alla olevat - kaupungit ja paljon muuta niiden alueilla koetaan 6.- 10.5.2025.

Suwalki on 70 000 asukkaan kaupunki Pohjois-Puolassa. 


Gdansk on tärkeä satamakaupunki Gdansklahden rannalla Pohjois-Puolassa. Gdansk on Pommerin voivodikunnan pääkaupunki ja Puolan kuudenneksi suurin kaupunki. Sen asukalasluku on 460 000 ja esikaupunkialueineen yli miljoona asukasta. 


Vilna on Liettuan pääkaupunki. Sen asukasluku on 580 000. Vilna on Liettuan suurin kaupunki. Kaupunki sijaitsee Liettuan kaakkoisosassa Neris-, ja Vilna -jokien yhtymäkohdassa. Kaupunki on maan koulutuksen, kulttuurin ja talouden keskus.



Sitten itse reissuun ja matkaan...

5.5.2025 -> auto - juna - paikallisjuna - LEKE-bussi - LEKE-hotelli. Näin se menee
matkan ensimmäinen päivä kohti Helsinki-Vantaata ja seuraavan aamun lentoa Vilnaan. Saa nähdä miten onnistuu lennot, kovasti IAU lakkoilee ja Finnair on peruuttanut satoja lentoja viikon sisällä. Taitaa olla niin, että päivää ennen lentoamme (6.5.2025), eli 5.5.2025 taas lakkoillaan... no sen näkee tiistai aamuna, lentääkö kone vai jäädäänkö maihin. Jos jäädään maihin, niin sitten on saatava korvaava lento, mutta sitten menee ohjelma "pers.." kohteessa, koska kaikki on varattu ja sovittu etupeltoon. 
No tiistai aamuna ollaan viisaampia tässäkin asiassa. 


Helsinki-Vantaalla ollaan ja lento näyttää lähtevän... ensin Kaunasiin

1800-luvun lopulla Kaunasin puolustusta vahvistettiin ja vuonna 1890 sitä ympäröi kahdeksan linnoitusta ja yhdeksän tykistöpatteria. Yhdeksännen linnoituksen, jota kutsutaan myös "Kumpen kartanon suureksi linnakkeeksi", rakentaminen aloitettiin vuonna 1902 ja päättyi ensimmäisen maailmansodan syttymiseen. Täälä tänään tutustumassa tähän hienoon mutta rajuun kohteeseen.


Kaunasin yhdeksäs linnake on osa Kaunasin puolustuslinnoitusta Liettuassa. Linnaketta käytettiin natsimiehityksen aikaan toisessa maailmansodassa Liettuan suuren juutalaisvähemmistön hävittämiseen. Neuvostoliiton miehityksen aikaan linnaketta käytettiin vankilana ja kidutuspaikkana.


Kesäkuusta 1941 kesään 1944 natsit tappoivat yhdeksännessä linnakkeessa yli 50 000 ihmistä, enimmäkseen Neuvostoliiton sotavankeja, juutalaisia ​​ja maanalaisia ​​​​työläisiä Kaunasista sekä juutalaisia, jotka karkotettiin Saksasta ja Ranskasta. Vuonna 1944, vetäytyessään kaupungista, saksalaiset kuljettivat jäljellä olevat vangit muille leireille, teloitettujen ihmisten jäännökset yritettiin tuhota polttamalla ruumiita. Siitä lähtien yhdeksäs linnoitus on tunnettu "Kuoleman linnoituksena". Toisen maailmansodan jälkeen linnoitusta käytettiin pidätyspaikkana vielä useita vuosia. Seuraavassa kohteen muistomerkki!


Puolan Suwałki on 69 900 asukkaan kaupunki Pohjois-Puolassa. Czarna Hańcza -joki kulkee kaupungin halki. Se on Suwałkin piirikunnan hallintokeskus ja yksi Podlasian voivodikunnan tärkeimmistä kaupungeista. Suwałki sijaitsee noin 30 kilometrin päässä Liettuan rajan eteläpuolella. 

Suwalkin käytävä on nimitys alueesta Liettuan ja Puolan rajalla, joka erottaa Venäjään erillisalueena kuuluvan Kaliningrain Valko-Venäjästä. Kaistale on noin 65 kilometriä leveä. Kaliningradista on 96,6 kilometriä matkaa Valko-Venäjän rajalle.

Käytävä on yksi Euroopan tulenarimpia alueita, koska se on pääosin Nato-maa Puolan alueella, jota sekä Nato että Venäjä tarkkailevat tiiviisti. On myös huomioitava, että Baltian maiden ainoa maayhteys muihin Euroopan Nato-maihin ja muuhun Manner-Eurooppaan kulkee Suwalkin kautta. Tänään liikenteessä tällä alueella - rauhallista ja hyvin pääsimme etenemään kohteesta toiseen. 

Vajaan tunnin ajomatkan päässä Gdanskin kauniista Vanhastakaupungista sijaitsee natsien ensimmäinen Saksan ulkopuolelle rakentama keskitysleiri Stutthof. Nykyisin keskitysleiri toimii museona joka esittelee natsien suorittamia kauheuksia jälkipolville. Stutthofin keskitysleiriä alettiin rakentaa vuonna 1939. Leiri jatkoi toimintaansa vuoteen 1945 asti. Aluksi leiri toimi työleirinä Danzigista (nykyinen Gdansk) vangituille 150 henkilölle. Vankien määrä kasvoi nopeasti, nimittäin vain 13 päivää myöhemmin leirillä oli jo 6000 vankia.

SS:n ja Gestapon päällikkö Heinrich Himmler tarkasti leirin ja totesi sen sopivan keskitysleiritoimintaan. Vuonna 1942 leiri siirtyi SS:n Wirtschaftsverwaltungshauptamtin haltuun muuttuen tärkeimmäksi Pohjois-Puolan miehitetyn alueen keskitysleiriksi. Samalla raakuudet alkoivat. 

Viidessä vuodessa varsinainen Stutthofin leiri kasvoi pienestä 12 hehtaarin alueesta, joka oli tarkoitettu 3 500 vangille, 120 hehtaarin alueeksi, jossa oli vuonna 1944 57 000 vankia. Pääleirin lisäksi keskitysleiri käsitti 39 alaleiriä. Pääleiri oli jaettu kahteen osioon. Stammlagerissa pidettiin puolalaisia ja juutalaisia vankeja. Sonderlagerissa vankeina oli muiden maiden kansalaisia joiden olot  olivat hieman paremmat kuin Stammlagerin vangeilla oli. 


Suomesta vietiin jatkosodan aikana Saksaan poliittisia vankeja. Näiden vankien lisäksi leirille joutui noin 90 suomalaista internoitua merimiestä, joiden joukossa oli 12 naista sodan loppuvaiheissa vuosina 1944-1945.







RAJU paikka!

Gdanskin vanhakaupunki - tämän päivän seuraava kohde - ei itseasiassa ole kovin vanha vaikka se siltä saattaa vaikuttaakin. Syy tähän on, että Gdanskin vanha kaupunki tuhoutui erittäin pahasti Toisen maailmansodan mainingeissa ja jopa 90% pääkatu Długan ympäristöstä tuhoutui. Katu ja sen ympäristö on kuitenkin taidokkaasti uudelleenrakennettu vanhojen kuvien ja piirrustusten perusteella sodan jälkeen ja paljon tästä uudelleenrakennuksesta tehtiin lahjoitusten ja talkootyöläisten voimin.

Pitkä Katu eli Ulica Długa ja Pitkä Tori eli Długi Targ muodostavat Gdanskin vanhankaupungin selkärangan eli pääkävelykadun. Pitkä katu alkaa Kultaiselta Portilta (Złota Brama) ja levetessään se muuttuu Pitkäksi Toriksi, joka taasen loppuu Vihreälle Portille (Brama Zielona) Motlawa -joen varteen. Yleensä ihmiset puhuvat vain Długasta eli Pitkästä, koska torin alkua oikein edes huomaa. Se on enemmänkin leveämpi katu. Tämä kävelykatu on erittäin suosittu kohde niin turistien kuin paikallisten keskuudessa eli siellä on aina ihmisiä ja liikettä. Kadun varrella on paljon ravintoloita, kahviloita ja baareja terasseineen, eli nälän tai janon yllättäessä tarjontaa on paljon. Suurin osa paikoista on turisteille suunnattuja eli hinta-laatu-suhde ei välttämättä ole paras mahdollinen, kuten usein kaupunkien pääkatujen kanssa.







Führerhauptquartier Wolfsschanze (Johtajan päämaja Sudenpesä) oli koodinimi, jota käytettiin Adolf Hitlerin Itä-Preussissa sijainneesta päämajasta II MS:n aikana. Hitleriä vastaan tehty murhayritys tehtiin 20. heinäkuuta 1944 juuri täällä.


Sudenpesä koostui joukosta bunkkereita ja rakennuksia metsäisellä alueella, minne pystytettiin yhteensä noin 200 betonibunkkeria ja rakennusta sekä lentokenttä. Rakennustyö suoritettiin vuonna 1941 juuri ennen operaatio Barbarossan alkua 22. kesäkuuta 1941.


Valmistumisensa jälkeen siellä oli töissä noin 2 000 henkeä. Eri vyöhykkeet oli erotettu toisistaan niitä ympäröivillä puolustusrakennelmilla joita oli vahvistettu moninkertaisin piikkilangoin ja miinakentin. Siinä oli kolme turvallisuusvyöhykkettä, joista Sperrkeiss I, eli turvallisuusvyöhyke 1, oli tarkimmmin vartioitu ja sen sisällä sijaitsi Hitlerin bunkkeri, 10 muuta teräsbetonista bunkkeria ja se oli ympäröity teräsaidalla. Hitler saapui alueelle ensimmäistä kertaa Barbarossan aattona 21. kesäkuuta 1941 ja poistui sieltä viimeisen kerran 22. marraskuuta 1944. Sodan aikana hän oleskeli Sudenpesässa yli 800 päivää.


Miksi sudenpesä? Hitlerin itsestään käyttämä lempinimi oli sutta tarkoittava Wolf. Hän alkoi käyttää nimeä 1920-luvun alkupuolella ja hänen lähipiirinsä käytössä se pysyi sodan loppuun. Useilla muillakin Hitlerin käyttämillä päämajoilla, muun muassa Wolfsschluchtilla Belgiassa ja Wehrwolfilla Urkainassa on sama liite. Olipa paikka käydä tämä kokemassa! Jotenkin tuntui epätodelliselta olla paikassa, jossa Hitler oleili esikuntineen yli 2 vuotta yhteenlaskettuna ajanjaksona.

Tässä seuraavaksi paikka (rakennuksen kivijalka) jossa Hilterin murhayritys tehtiin. 





Trakain linna on 1300-luvulla rakennettu linna, joka sijaitsee Liettuan historian - ajallisesti - toisessa pääkaupungissa Trakaissa, 27 kilometriä Vilnasta länteen. Linna sijaitsee Galve-järven saarella. Linna edustaa pääosin goottilaista arkkitehtuuria.


Esilinnan laajennustyöt jatkuivat 1400-luvun alussa. Esilinnan muurit vahvistettiin 2,5-metrisiksi, ja niitä korotettiin entisestään. Muureille lisättiin ampumatasanteet, ja esilinnan nurkkiin rakennettiin kolme suurikokoista puolustustornia.



Linna menetti sotilaallisen merkityksensä pian Tannenbergin taistelun (1410) jälkeen. Tämän jälkeen se toimi asuinlinnana. 1500-luvulla linna sisustettiin renessanssityyliseksi, ja se toimi kuninkaallisena kesäasuntona. Myöhemmin linna toimi vankilana, kunnes se vaurioitui 1600-luvulla sodassa ja se hylättiin.

Ensimmäiset suunnitelmat linnan kunnostamiseksi esiteltiin jo 1800-luvulla, mutta varsinaisiin kunnostustöihin päästiin vasta vuosina 1935–1941, jolloin muureja vahvistettiin ja esilinnan kaakkoistorni rakennettiin uudelleen. II MS keskeytti työt. Sodan jälkeen korjaussuunnittelu käynnistettiin vuonna 1946. Kunnostustyöt jatkuivat vuoden 1956 jälkeen ja vuoteen 1961 mennessä linna oli kunnostettu 1400-luvun tyyliin.




Uskomaton paikka joka oli todellakin kokemisen arvoinen.

Vilnan vanhassakaupungissa sijaitseva KGB-museo on hyytävä kokemus. Kolme kerrosta ja kaksi kansanmurhaa kattava museo tutustuttaa liettualaisten veriseen lähimenneisyyteen. Liettuaa ovat koetelleet aikojen saatossa niin Napoleon kuin Venäjän tsaarikin, mutta KGB-museo keskittyy Hitlerin ja Stalinin hirmutekoihin. Ensin saapunut Hitler murhautti yli 200 000 Liettuan juutalaista ja Stalinin vainoissa on arvioitu menehtyneen ainakin saman verran. Stalinin määräyksestä kokonaisia perheitä kuljetettiin Siperiaan.


Museo sijaitsee rikospaikalla eli rakennuksessa, jossa KGB toteutti salakuuntelua, kidutuksia ja teloituksia 50 vuoden ajan. Kahdessa ylimmässä kerroksessa on näyttely, jossa terrorin vaikutukset näyttäytyvät yksittäisten ihmisten ja perheiden kautta. Kasvot ja nimet tuovat tapahtumat lähelle, aivan iholle. Näyttely kertoo myös syntyneestä vastarintaliikkeestä ja sen epätoivoisesta kamppailusta ylivoimaista vihollista vastaan.


KGB-museo on rankka ja mitään peittelemätön paikka. Täällä voi havaita, että ihminen on kykenevä kaikenlaisiin hirmutekoihin. Uhrien luita on nähtävillä teloitusosaston lasilattian alla. Menehtyneet eivät ole päässeet haudan rauhaan, mutta tila saa tuntemaan hiljaista kunnioitusta, aivan kuin hautausmaalla kulkiessa. Museo ei välttämättä sovi heikkohermoisille - eikä lapsille. Museossa vierailu on kuitenkin käymisen arvoinen, kovasti ajattelemaan herättelevä - melko raju - kokemus.






Paikka oli karmiva ja veti hiljaiseksi. Täällä ammuttiin noin 2000 miestä ja 8 naista.

Tänne ei pidä tulla lasten kanssa, liian kova paikka lapsille.

Lopuksi vähän "helpompi" kohde, Vilnan katedraali. Tämä ei tullut ihan niin vahvasti iholle - vaan oli välillä vähän rennompi kohde.


Kuva eivät tee oikeutta paikan massiivisele koolle. Joka paikassa tauluja, patsaita, sivuhuoneita jne. Upea kohde. 




Sitteb oli aika palata Vilnan lentokentälle ja matkata Finnairin siivin Suomeen. Lento kesti vain vähän yli tunnin Embrair 190 koneella. Koneessa oli tilaa erittäin hyvin, eli matkaajia melko vähän. Finski näytti lentävän väliä Vilna-Helsinki kolme kertaa vuorokaudessa. 


Mukavan selkeä ja pieni lentoasema jossa kaikki toimii. 

Olipa reissu. Kaksi maata - paljon kohteita - noin 1200 km - kolme hotellia. 

Milloin vain voin palata niin Vilnaan kuin Gdanskiinkin. 
























 



29 maaliskuuta, 2025

LISSABON / PORTUGAL

24.- 29.3.2025

Melkein - Portugalin hutikuuhun. 

Lähdimme kohti PK-seutua SU 23.3.2025, Hotelli Scandic Aviapolikseen. Siellä yö ja sitten IP -lennolla (Finnair klo 12.30) kohti Lissabonia. Suora lento kestää Helsingistä noin 4,15 h. 

Tässä kuvassa alla olemme jo LEKE -bussissa matkalla kohti pysäkkiä 42 ja lentokenttää. Auto jää parkkiin hotellin pihaan, Parkmanilla maksu.  


Lähtö 12.30 kohti Lissabonia. Kone oli täynnä. Saimme paikat riviltä 6 - eli heti I luokan takaa.


Tässä olemme jo lentäneet vähän aikaa ja olemme Biskajanlahden yläpuolella, Ranskan länsipuolella.  


Alla Lissabon. Lentokenttä (Portela) on käytännössä kaupungissa - todella lähellä sitä. Joka puolella lentokenttää on kaupunginosia. Tämän vuoksi Lissabon on aikeissa rakentaa uuden lentokentän, joka ei olisi näin lähellä asutusta. Arvioiden mukaan kuitenkin menee noin 10-20 vuotta, että uusi lentokenttä olisi valmis palvelemaan asiakkaitaan.  Mutta tuntuu kyllä erikoiselta lentää ja laskeutua lähes kaupungin keskustaan!


Asuimme ensimmäisen vuorokauden Lissabonin vanhassa kaupungissa, Alfamassa. Meillä oli AIR BMB -majoitus. Asuimme ylimmässä kerroksessa (4 krs.) ja ikkunasta avautui näkymä Pohjois-Altantille. Täältä tulee vesialue (Tajo) joka jakaa alueen pohjoiseen ja etelään. Pohjoisessa on Lissabon ja etelässä Fogueteiro.

Tässä matkaajat hyvin varustetun kattohuoneiston olohuoneessa. 


Tässä toinen makuuhuoneemme. 


Portaat rakennuksessa olivat kapeat ja jyrkät. Nämä ovat samankaltaiset kuin mitä koko Alfama on - kapeita katuja ja jyrkkyyttä löytyy. 


Lounaalle Poncha Alfamaan, Rua do Terreiro Trigon varteen. Viinipullon saa pöytään noin 
10-15 euron hiintaan. Täällä siis ei kannata ottaa viiniä lasi kerrallaan - koska lasillisen hinnalla saat koko pullon pöytään. Alkupaljon on joka lähtöön, etenkin merelliseen suuntaan. Täällä saat kaikkea mahdollista merellistä purtavaa - hinta on edullinen ja annokset todella hyviä.  


Tässä esimerkki vanhan kapungin - Alfaman - kaduista. Tilaa sopivasti. Täällä on muutamia pääkatuja joissa ajetaan autoilla, muuten alue on aika kävelypainotteinen. 


Kävimme Fado keikalla, ja tässä on selän takana Fado -museo. Tämä sijaitsee R. do Jardim do Tabacolla. 


Tässä kartta vanhasta kaupungista. On laattoihin maalattuna Alfamassa.


Tässä olemme Fama de Alfama ravintolassa. Tänne on aina tehtävä pöytävaraus, muutoin ei ole mahdollisuutta päästä illalla sisään. Täällä on iltaisin (ovessa puffi jossa kerrotaan päivämäärät) hyvää ruokaa ja Fado keikkoja livenä - ilman ns. äänentoistoa. Oli upea keikka, kaksi laulajaa, kitara ja Portugalilainen kitara.  


Tässä mallia siitä millaisia katuja vanhassa kaupungissa on. Alue on todella mäkinen ja taloja on vieri vieressä. Tuntuu että kaikkialla asutaan ja taloja on talo toisensa perään. Rakennukset ovat hieman karheita, mutta kovin elämän makuisia. 


Seuraavassa kuvassa on Lissabonin katedraali kuvattuna Cruzes de Se:n suunnasta. Katedraali on rakennettu vuonna 1147 ja se on Lissabonin vanhin kirkko.  


Tässä kuva Kadedraalin sisältä. 


Baixan alueella on kaupungin uusi keskus ja "taloudellinen" keskus. Tämä rakennettiin 1700 -luvulla kun maanjäristys ja sen lisäksi voimakkaat tulipalot tuhosivat tämän alueen täysin. Tarkasti ottaen tämä katastrofi tapahtui 1755. Tilalle rakennettiin ruutukaava ja kivitalot. 

Merenpuolisessa päässä on Praca do Comercio patsas ja alue tunnetaan Terreiro do Pacona. Iso aukea jossa paljon koettavaa ja nähtävää. Taustalla näkyy korkea patsas, Markiisi Pombalin patsas. Häön oli valtavan rakennustyön organisoija maanjäristyksen jälkeen. 
Rua Augustalle johtava riemukaari myös kuvassa. 

Tästä löytyy lisää tietoa Gekko ja palmunlehvä: 2016


Tässä patsas ja aukio nimeltään Praca do Comercio. Aukio on noin 35 000 neliömetrin kokoinen, tämä sai muotonsa 1700 -luvun lopulla.  


Tässä kuvassa on Padrao dos Descombrimentos. Muistomerkki muistuttaa niistä laivoista jotka lähtivät tästä tutkimaan ja käynnistämään kauppaa Intian ja itämaiden kanssa, aikakausi oli 1400 ja 1500  
-lukua. 


Matkasimme junalla Lissabonista Tunesiin. Mikäli olet 63 vuotias saat 50 % alennuksen, mikäli et ole maksat koko hinnan. Tämä koko hinta oli ykkösluokassa 33 €. Matka on suunnilleen sama kuin Lappeenreannasta Helsinkiin ja myös matka-aika oli suunnilleen sama. Lissabonin keskusliikenneasema on Lisboa Orientellea. Sinne pääsee punaisella linjalla ja asema on kolmanneksi 
viimeinen Aeroporton suuntaan.  


Junassa oli junatarjoilija joka kiersi kärryn kanssa vaunut läpi ja myi tuotteitaan. Mukava oli matkata tasaisella kyydillä Lissabonista eteläiseen Portugaliin. Ajoittain nopeusmittari näytti 212 km/h.


Lissabonin ja Tunesin välillä oli melkoisesti viinipeltoja. Myös appelsiini ja sitruunapuita oli paljon. 


Merelliset ruuat ovat Lissabonissa hyvin yleisiä. Kalaa on tarjolla kaikissa mahdollisissa muodoissa, myös kuivattua kalaa löytyy. Kauppahallissa suurin osasto on usein juurikin merellinen osasto josta saa mitä tahansa. 


Portugal on viinimaa ja sen huomaa kaikesta. Täällä myydään alkoholia - kirkkaisiin asti kaikissa ihan tavallisissa kaupoissa. Täällä Portugalissa ei ole Alkoa/vastaavaa. Viinien hinnat ovat uskomattoman alhaisia - muutama euro/ pullo. Samalla tavalla ravintolassa saat pullon viiniä pöytään todella halvalla, usein n. 10 euron hintaan. 


Matkaajat tutustumassa Portimaon rantaan. 


Tässä myös Portimaon rantaa, Ponta Jaoa de Arensin alueella. 


Näitä isoja shrimpsejä saa kaikkialta - ovat hyviä. 


Seuraavassa kuvassa on Alvorin vanhan kaupungin kaunis kirkko, Igreja da Misericordia Alvor


Kirkko sisältä.


Alvorin maisemia.


AL tarkoittaa ns. lyhytvuokrausta - eli AIR BMB:tä. Täällä on lyhytvuokrausta melko paljon, hyvin monissa paikoissa voit nähdä tämän AL merkinnän. 


Kävimme kauppahallissa ja ostimme ruokaa - kalaa ja äyriäisiä - luonnollisesti. Rami grillasi nämä ja nautimme päivällistä merellisesti. 


Seuraavana päivänä teimme retken länsirannikolle, Monchiquen, Marmereten, Aljezurin, Praia de Monte Clerigon, Palmeirinhan, Cape St. Vincentin ja Sagresin alueille. Seuraavassa kuvassa olemme noin 2000 metrin korkeudessa jossain Rua Novan paikkeilla. Upeat näköalat ja todella serpentiini tiestöä - joka oli lisäksi kapeaa ja ajoittain vähän kuoppaistakin. Täällä on syytä jarrujen olla kunnossa!


Tässä seuraavassa on Portugalin kansalliskukka - Cistus. Porugalissa on todella paljon leventelia kasvamassa tien pientareilla. 


Tauko ja picnik! Nautimme perinteikkään Portugalilaisen sämpylän, välissä iso sardiini ja raakaa sipulia - kyytipoikana olut. Toimii. 


Seuraava kuva taitaa olla Fortaleza da Arrifanasta. Aivan upea paikka, meri "alla" ja upeat kalliokielekkeet ympärillä. Tämä koko Pohjois-Atlantin länsirannikko on upea kokonaisuus. Täältä on matkaa Afrikkaan ns. linnun tietä vain alle 200 km. 




Tässä ollaan maailmanlopun niemellä. Tänne päättyy tie N268, ja tänne päättyy myös manner. Olemme Portugalin lounaiskulmassa - tämän pidemmälle ei enää pääse. Portugali on Euroopan läntisin maa, ja Lissabon läntisin pääkaupunki Euroopassa - mantereellisen Euroopan. Islannin Reykjavik on toki vieläkin lännempänä, mutta ei ole manner-Eurooppaa - vaan saari Englannin ja Grönlannin välissä. 


Illallisella "maalla". Ikkunasta aukeaa maisema vuorille ja luontoon! 
Upea paikka ja vielä parempi seura!


Seuraavana aamuna suuntasimme Portimaon Bussiasemalle - R. da Abicada osoite - laituri 14 on Flix-bussien laituri. Tästä ilmastoituun bussiin ja matka Lissaboniin alkaa. Ajoaika 3 h 15 min. Muuten hyvä mutta alussa vähän paikka"hässäkkää", koska paikkoja oli myyty kahteen kertaan eri ihmisille. Mutta paikat löytyivät - tosin yhden rivin ostamiani taaaempaa. Loppu hyvin ja matka alkaa. Vain muutama pysäkki koko matkalla. 


Matkaajat bussissa.


Tässä oltu jo matkassa noin tunti.


Lissabonin itäpuolella on noin kuusi km:a pitkä Vasco da Gaman silta. Se alkaa Bairro do Baaraosta ja päättyy Portelaan. Siitä onkin lyhyt matka Orienten matkakeskukseen. Sieltä sitten 100 metrin kävely ja ollaan metroasemalla. Siitä kolme pysäkkiä ja ollaan Aeroporto International de Lisboa - Portelassa. 


Lentokentällä lounas - kylmä keitto ja sämpylä! 


Terminaali 1 on kansainvälisen liikenteen terminaali josta lähtee varmaankin 90 % kaikista lennoista. Toinen terminaali (2) on varattu ns. halpalentoyhtiöille - terminaali on pieni ja lentoja lähtee melko vähän. Erikoista oli kenties se, että lentomme lähti S-alkuiselta portilta. Toinen erikoinen asia oli se, että oma softani kännykässä näytti lähtöportin n. 15 minuuttia ennen kuin se näkyi lentoaseman näytöillä. Alla kuvaa eräästä "taukoalueesta" lentokentällä. 


Bussi saapui! 


Oli ihan kova päivä 28.3.2025. Ylös 06.00 - autolla Portimaon bussiasemalle - bussilla Lissaboniin - metrolla lentokentälle - lento Suomeen - bussilla lentokenttähotelliin - ajo Saimaanharjulle. Yhteen putkeen menossa n. 21 tuntia käytännössä samoilla silmillä! 

Upea reissu! Portugaliin täytyy päästä uudestaan!


Mitä etenkin jäi mieleeni:

- lentokoneesta poistettiin kaksi iäkästä ihmistä, olivat sairaita ja ilmailulääkärin lausunnon mukaan he eivät voineet lentää. Laukut ulos ja pariskunta ulos - aikaa kului noin 30 minuuttia tähän episodiin ja kaiken kaikkiaan lentomme oli noin tunnin myöhässä tässä vaiheessa
- Portugalilaiset ihmiset ovat yllättävän samanlaisia kuin mitä mekin olemme Suomessa, alussa ujoja ja vähän varautuneita muuta sitten kun edes vähän tutustuu niin kaikki muuttuu
- viini on Portugalissa erittäin halpaa
- ruuan hinta on kenties 1/3 halvempaa kuin Suomessa
- liikennekulttuuri on "löysää", vilkkua käytetään melko säästeliäästi ja ohituksia tehdään joka paikassa
-  Lissabonin vanhakaupunki jäi mieleeni varmaankin ainiaaksi - on se niin upea
- FADO on Portugalin juttu! Sitä kuullaan ihan tavallisissa ruokapaikoissa, toki näihin on varattava paikka ennakkoon - akustisesti vetävät upeaa settiä!
- jonkin verran löytyy kodittomia ja pummaajia - ei paljonkaan, eivätkä ole aggressiivisia
- hienoa että rahayksikkö ja pistorasia olivat samoja kuin meillä Suomessa
- myös Portugalissa kykeni maksamaan kännykällä etämetodilla - oikein hyvä
- Helsingin pään LEKE-bussit ovat aina myöhässä, niin nytkin n. 15 minuuttia - ikävä odottaa tuulisessa yössä bussia, mutta odotettava taas oli
- Portelan LEKE voisi olla paremmin merkitty: tyllin portit, security control, jne. Nyt piti kysyä virkailijalta, missä on turvatarkastus...
- Finnairin koneessa saa vain mustikkamehua ilmaiseksi... kun lennät esim. Lufthansalla niin on ruoka, kaffit jne. lennon hintaan
- suorat lennot on hyvä ratkaisu - helppoa ja mukavaa kun ei tarvitse vaihtaa ja odottaa jatkolentoa
- Lissabonin keskusta oli upea ja näkemisen arvoinen
- Lissabonin metrolinjoista ajettiin miltei puolet reissun aikana - kun tietää värin ja linjan päätepysäkin, on matkaaminen helppoa - hyvä metrolinjasto on Lissabonissa
- olimme ostamassa metrokortteja ja lataamassa niihin matkoja kun ohikulkeva pariskunta luovutti korvauksetta meille korttinsa - niissä oli kaksi matkaa vielä jäljellä - näin tarvitsimme ostaa vain yhden kerran lisää matkoja, että ne riittivät koko reissun ajan - metron ei pääse sisään (ei sieltä ulos) ilman että "leimaa" portilla itsensä sisään/ulos matkakortilla (navegante)
- Portugalissa jokainen tuntui osaavan ainakin auttavasti englantia, joten kaikkialla pärjää ilman Portugalin kielen osaamista. 

oli UPEA matka!